مشکلات 5 سال گذشته در تولید و کسبوکار باعث شده است که کارفرمایان و صاحبان بخش تولید برای ادامه بقای خود در اغلب مواقع راهکار تعدیل نیرو را در پیش گیرند...
مشکلات 5 سال گذشته در تولید و کسبوکار باعث شده است که کارفرمایان و صاحبان بخش تولید برای ادامه بقای خود در اغلب مواقع راهکار تعدیل نیرو را در پیش گیرند و همین موضوع مشکلات جدی را کارکنان و کارگران به وجود آورد.
در نظر بگیرید کارگری که بیش از چند سال در یک واحد تولیدی مشغول به فعالیت است و حال به دلیل بحران اقتصادی کار خود را از دست میدهد، چگونه میتواند هزینههای زندگی خود را تأمین کند. از سوی دیگر رکود حاکم بر بازار و نبود تقاضای مناسب برای خرید در بخشهای مختلف تولیدی باعث شده تا تولیدکنندگان با چالش جدی تأمین هزینههای تولید مواجه شوند. بر اساس آمارها اکنون حدود 10 تا 13 میلیون کارگر در کشور مشغول به فعالیت هستند و در کنار آن نیز سالانه حدود 800 هزار نفر نیز در جستوجوی کار قرار دارند.
از سوی دیگر اغلب تعدیل نیروها، کارگران قراردادی را نشانه میگیرد و به همین دلیل بیثباتی شغلی را میتوان در مورد این بخش به وضوح مشاهده کرد.
البته امسال دولت باهدف بهبود وضعیت بخش تولید حدود 16 هزار میلیارد تومان اعتبار برای پرداخت تسهیلات به بخش تولید در نظر گرفته و اقداماتی همچون کاهش نرخ سود بهره بانکی برای خروج پولهای مردم از بانکها و روانه ساختن آنها به اقتصاد نیز در دستور کار قرار داده است.
حال باید دید برنامه دولت برای رونق اقتصادی و حل مشکلات بخش تولید و جامعه کارگری عملیاتی خواهد شد؟
مشکلات متعدد تعدیل نیرو
تعدیل نیرو را باید از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار داد. از دیدگاه مدیریتی گاهی اوقات تعدیل نیرو در یک واحد تولیدی برای افزایش بهرهوری ضروری است.
«سید رحمت الله سهرابی» رئیس اتاق تعاون استان لرستان با بیان نکات بالا میگوید: اما اگر بخواهیم تعدیل نیرو را در مقیاسی اجتماعی مورد توجه قرار داد، خواهیم دید که این اقدام باعث بیکاری نیروی مولد و متخصص، قطع درآمد و مشکلات مختلف اجتماعی خواهد شد.
وی عنوان میکند: متأسفانه در مواردی یکی از مهمترین عوامل تشدید کننده بیکاری در کشور، تعدیل نیرو بوده، از سوی دیگر در شرکتهای دولتی واگذار شده به بخش خصوصی شاهد اقدامات نامناسبی در زمینه برخورد با نیروی کار هستیم.
این مقام مسئول میافزاید: در این واحدها، صاحبان صنایع برای اینکه تولید صرفه اقتصادی داشته باشد به دنبال توسعه و رونق واحد خود نیستند، بلکه با کاهش تولید و تعدیل نیرو درپی به دست آوردن سودند.
لزوم تکمیل زنجیره تولید
رئیس اتاق تعاون استان لرستان در ادامه با اشاره به راهکارهای موجود برای جلوگیری از تعدیل نیرو، میگوید: مهمترین راهکار برای رونق هرچه بیشتر اقتصادی در بخش تولید و جلوگیری از تعدیل نیرو تکمیل زنجیرههای تولید است.
سهرابی عنوان میکند: متأسفانه اکنون اغلب واحدهای تولیدی با مشکل فروش مواجه هستند، این در حالی است که میتوان با توسعه صادرات و ورود به بازارهای جدید شاهد رونق در این بخش بود.
وی ادامه میدهد: صادرات نه تنها باعث افزایش بهرهوری در واحدهای تولیدی شده، بلکه زمینه را برای توسعه هرچه بیشتر، تثبیت اشتغال و ایجاد فرصتهای شغلی جدید مهیا خواهد کرد.
فشار برای تعدیل نیرو
در همین زمینه دبیر جامعه اسلامی کارگران استان لرستان نیز بیان میکند: متأسفانه اکنون شرایط برای فعالیت کارگران مناسب نیست و شاهد افزایش میزان تعدیل نیرو در واحدهای تولیدی کشور هستیم. «محمدحسن موسیوند» ادامه میدهد: اکنون تعداد قابلتوجهی از واحدهای تولیدی به دلایل مختلفی همچون سوء مدیریت، نبود نقدینگی، حمایت ناکافی مسئولان و دهها دلیل دیگر با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم و به همین دلیل برای کاهش مشکلات خود اقدام به تعدیل نیرو میکنند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه حدود 70 درصد واحدهای تولیدی با تعدیل نیرو مواجه هستند،میگوید: تعطیلی و یا نیمه فعال شدن واحدهای تولیدی نقش مستقیمی بر ادامه فعالیت کارگران دارد و علاوه بر بیکاری این افراد باعث پرداخت نشدن حقوق و مزایا و در نتیجهمشکلات معیشتی خانوارها خواهد شد.
دیوار کوتاه کارگران
صاحبان واحدهای تولیدی برای کاهش هزینههای خود اقدام به تعدیل نیرو میکنند و متأسفانه این کار در واحدهای بزرگ کشور همچون نساجی بروجرد انجام شده و شاهد تعدیل نیرو در این واحدها هستیم.
این نکته را دبیر جامعه اسلامی کارگران استان لرستان بیان میکند و میافزاید: خروج از رکود کنونی موجود در اقتصاد کشور بهترین راهکار برای جلوگیری از تعدیل نیروست، به همین دلیل انتظار میرود دولت در سال « اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» با جهاد اقتصادی وضعیت کنونی را سروسامان دهد.
موسیوند ادامه میدهد: دولت باید با پرداخت تسهیلات ارزانقیمت و حمایت ویژه از واحدهای تولیدی دارای مشکل زمینه را برای تثبیت اشتغال مهیا کند.
نقش رونق در تثبیت اشتغال
موسیوند عنوان میکند: رونق بخش تولید بسیاری از مشکلات کنونی جامعه کارگری و کارفرمایان را برطرف خواهد کرد و به همین دلیل امیدواریم مسئولان برنامه ویژهای برای حلوفصل مشکلات کنونی داشته باشند.
دبیر جامعه اسلامی کارگران استان ادامه میدهد: کاهش نرخ سود بهره و تسهیلات بانکی و همچنین پرداخت تسهیلات به بخش تولید میتواند کمک بسیار مناسبی به فعالان این حوزه باشد، امیدوارم امسال شاهد بهبود وضعیت اقتصادی کشور باشیم.
-
گزینه آخر
تعدیل نیرو، توان کاری کارکنان و کارگران را نشانه میگیرد و آنها را از حضور اثرگذار و مثبت باز میدارد. هر چند به نظر میرسد که کارفرما مجبور به این کار شده است، اما کارفرما باید توجه کند که نه تنها نیروی کار کنونی بلکه توان فکری و عملی آینده نیروی کارش را هم از دست میدهد. به همین دلیل باید به تعدیل به عنوان گزینه آخر نگاه کند در حالی که چنین نیست و همین که سود کلی پایین بیاید اولین اقدام، اخراج نیروها و تعدیل نیرو است. این، بیشتر ناشی از سهلانگاری کارفرما و مشاورانش است تا شرایط تولید.