سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از پهناورترین و همچنین قدیمیترین استانهای کشور ظرفیتهای بالقوه فراوانی دارد که هنوز بالفعل نشده است...
1396/08/10
سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از پهناورترین و همچنین قدیمیترین استانهای کشور ظرفیتهای بالقوه فراوانی دارد که هنوز بالفعل نشده است. یکی از این ظرفیتها حوزه گردشگری است. صد البته که استفاده از ظرفیتهای حوزه گردشگری در نقاط مختلف ایران همچنان مغفول مانده است، اما در استان سیستان و بلوچستان، با توجه به محرومیت تاریخیاش، این مشکلات با خود معضلات فراوانی به همراه دارد.
مقصدی که امکانات ندارد
به گزارش مهر، اگر بخواهیم از ظرفیتهای گردشگری سیستان و بلوچستان بگوییم باید ساعتها و شاید هفتهها وقت بگذاریم تا ذرهای از شکوه و عظمت این جغرافیای تاریخی را بازگو کنیم، زیرا شمال تا جنوب این استان پر است از مناطق زیبای طبیعی و همچنین اماکن تاریخی که هر کدام به تنهایی سرمایهای گرانبها برای این منطقه و کشور به شمار میآید.شهر سوخته، کوه خواجه، قلعه رستم، دهانه غلامان و چندین اثر تاریخی دیگر در شمال استان وهمچنین کوه تفتان، روستای زیبای تمین، غار لادیز، قلعه سب، آرامگاه هفتاد ملا، رودخانه سرباز(زیستگاه گاندو) و سواحل زیبای مکران در جنوب استان نمونهای از این داشتهها هستند. نکته قابل توجه دیگر چهارفصل بودن و تنوع آب و هوایی این استان است به گونهای که اگر در زمستان از شمال به سمت جنوب استان حرکت کنید هر چهار فصل سال را میتوانید تجربه کنید و بندر چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران در زمستان گرمترین بندر کشور و در تابستان خنکترین بندر کشور است. اما با وجود این همه ظرفیت، سیستان و بلوچستان همچنان جزء محرومترین مناطق کشور است. از همین رو مسئولان استان به منظور تقویتو ایجاد زیرساختهای لازم گردشگری، این استان را به عنوان مقصد گردشگری کشور در سال۹۶ اعلام کردند.
افزایش رامهای قطار
علی اوسط هاشمی، استاندار سیستان و بلوچستان، چندی پیش در جمع خبرنگاران اظهار کرد: «با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان در سال ۹۶ به عنوان مقصد گردشگری ایرانیان تعیین شده است ما باید به دنبال تقویت زیرساختها در استان باشیم. از همین رو و طبق برنامهریزیهای انجام شده، به دنبال افزایش رامهای قطار استان هستیم تا از این راه، سفر هموطنان به استان تسهیل شود.»
رشد ۲۹۶ درصدی اعتبارات گردشگری در سیستان و بلوچستان
غلامرضا مالکی، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی سیستان و بلوچستان، گفت: «بالاترین رشد اعتبارات امسال، مربوط به حوزه گردشگری استان، با ۲۹۶ درصد رشد نسبت به سال گذشته است. در سال ۹۵ یک هزار و۵۵۰ میلیارد تومان بودجه به این استان اختصاص یافت که در انتهای سال فقط ۳۶۸ میلیارد تومان یعنی کمتر از ۲۳.۶ درصد آن وصول شد. همچنین از منبع0/27درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز مبلغ ۵۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به استان ابلاغ شده که مربوط به طرحهای ورزشی در استان سیستان و بلوچستان است.» حالا با توجه به این همه ظرفیت و همین طور توجه مسئولان عالی استان به این حوزه باید عملکرد سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در این زمینه نیز بررسی شود. در ابتدا برای بررسی این موضوع به سراغ تعدادی از شهروندان استان رفتیم تا نظر آنها را جویا شویم.
گلایه شهروندان استان سیستان و بلوچستان از نبود زیرساختهای مناسب
مرتضی محمدی، یکی از شهروندان زاهدانی، گفت: «من و خانوادهام سالهاست که در شهر زاهدان زندگی میکنیم ولی متاسفانه هنوز از بسیاری از ظرفیتهای گردشگری استان بیاطلاع هستیم. خود شهر زاهدان که هیچگونه فضایی برای اینکه ما چند ساعتی را با خانواده برای گردش به آنجا برویم ندارد. از همین رو مجبوریم به اطراف شهر مراجعه کنیم. اما متاسفانه اکثر جادههای استان سیستان و بلوچستان دارای مشکلات و خطرات فراوانی است و بیشترشان یا دوطرفهاند یا کیفیت پایینی دارند.»
همچنین غلامرضا درگی، یکی از شهروندان منطقه سیستان، نیز با ابراز گلایه از نبود زیر ساختها اظهار کرد: « زمانی که میخواهیم به مناطق تاریخی اطراف شهر زابل برویم با مشکلات فراوانی روبهرو هستیم. نبود جاده دسترسی مناسب، فقدان تابلوهای راهنما و حتی سادهترین امکانات همچون سرویس بهداشتی و پارکینگ از جمله مشکلات ماست. سوال من از مسئولان میراث فرهنگی استان این است که آیا واقعا نصب یک تابلو و یا یک بنر برای راهنمایی اینقدر کار پیچیدهای است که انجام نمیشود.»در همین مورد احمد بلیدهای، یکی از ساکنان بندر چابهار، با اشاره به جاذبههای خاص این منطقه گفت: «همه چیز در این منطقه برای سفر گردشگران مهیاست به جز جادههای دسترسی و محلهای اقامتی. حتی جاده ترانزیتی چابهار نیز دو طرفه است. اگر قصد عزیمت به نقاط گردشگری همچون «گلفشان» کنارک و یا سواحل «درک» را داشته باشیم، متاسفانه اوضاع جادههای دسترسی بسیار نامناسب است و هیچگونه خدماتی نیز در این مسیر وجود ندارد.»
ورود ۳۵۰ هزار گردشگر خارجی به سیستان و بلوچستان
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: «در ۶ ماهه ابتدایی سال جاری بیش از ۳۵۰ هزار گردشگر خارجی به استان سیستان و بلوچستان سفر کردهاند. این گردشگران بیشتر از کشورهای همسایه و برخی از کشورهای اروپایی مانند آلمان، انگلیس، ایتالیا، اتریش، استرالیا، هلند و مجارستان وارد سیستان و بلوچستان شدند. ما همواره تلاش کردهایم تا بهترین شرایط را برای گردشگران خارجی استان فراهم کنیم تا آنها بهترین خاطرات را از سفر به این استان پهناور و دیدینی با خود به همراه ببرند.» مجتبی میرحسینی گفت: «گردشگری مذهبی، تجاری و سلامت سه رکن اصلی گردشگری در استان هستند و افزایش حضور گردشگران خارجی در استان به علت جریانسازی ۲ سال گذشته در برپایی نمایشگاههای گردشگری در کشورهای عمان، آلمان و روسیه بوده است.» و نکته آخر، ضعف و همکاری نکردن مناسب حوزه روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان با رسانهها و خصوصا رسانههای محلی است که باعث مشکلات فراوانی در زمینه اطلاعرسانی شده است. این در حالی است که این گلایه بارها از سوی رسانههای استان به این حوزه و حتی خود مدیر کل محترم میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان منتقل شده است. امیدواریم با تدبیر مسئولان ذی ربط این مشکل به زودی برطرف شود.