بالا بودن هزینه اجاره خانه، قیمت فزاینده آپارتمان و زمین و ركود بازار مسكن در شهر زاهدان به حدی رسیده است كه دیگر مردم امیدی به خانهدار شدن ندارند.
1393/12/19
به گزارش ایسنا، در چند سال اخیر بازار مسكن با فراز و نشیب فراوانی مواجه بوده است، پس از اعلام حمایت تسهیلاتی دولت از متقاضیان مسكن، انتظار میرفت تا اوضاع نابه سامان برطرف شود اما با گذشت زمان نه تنها تقاضای مردم افزایش نیافت بلكه با افزایش فزاینده قیمت مواجه شدیم.
برخلاف تصور عموم افزایش قیمت و ركود مسكن تنها در شهرهای صنعتی كشور حكمفرما نیست بلكه سایر نقاط نیز از این موضوع رنج میبرند. با وجود آنكه انبوهسازان نبض بازار را در دست گرفتهاند اما بازهم وخامت اوضاع تداوم دارد.
اوضاع مسكن در زاهدان
قیمت اجاره یك منزل 70 متری درمنطقه متوسط زاهدان به 400 هزار تومان میرسد. قیمت رهن خانه مستقل در مناطق بالای زاهدان سر از 100 میلیون تومان در میآورد. همچنین اجاره منزل مستقل در مناطق ذكر شده بین600 هزار تومان تا 1/5 میلیون تومان است.
فیمت فروش آپارتمان از متری یك میلیون تا 3 میلیون و 800 هزار تومان است. بهای خرید منزل 200 متری در موقعیت مناطقی با متوسط در زاهدان به 400 میلیون تومان هم میرسد.
در برخی موارد قیمت یك مجتمع 5 واحدی در منطقه متوسط شهر به 900 میلیون تومان هم میرسد.
زاهدان و مشهد تفاوتی ندارد
شاید باور آن دشوار باشد اما بهای مسكن در شهر زاهدان و مشهد تفاوت چندانی ندارد. اگر این 2 نقطه از كشور را مقایسه كنیم در مییابیم كه از نظرامكانات رفاهی و زیرساختی یك سر و گردن با یكدیگر تفاوت دارند. پس میتوان نتیجه گرفت كه قیمت مسكن در زاهدان با توجه به سلایق تعیین میشود.
ركود، بیماری ناعلاج بازار مسكن
طی چند سال اخیر ركود مسكن در تمام نقاط كشور افزایش یافته است. با جستوجو در بنگاههای املاك این موضوع كاملا احساس میشود. بهطور متوسط هر مشاوراملاك در زاهدان طی یك سال شاید 2 معامله فروش ثبت كند. پس اصل ركود و كاهش تقاضا امری نیست كه انكار شود.
اوضاع مسكن در سال آینده بدتر میشود
معاون اتحادیه املاك شهر زاهدان گفت: عمده دلیل ركود و تورم بازار مسكن مربوط به افزایش مصالح و قیمت گزاف پروانه ساختمان است.
«محمدرضا رخشانی» با بیان اینكه سال پیش رو اوضاع مسكن به مراتب بدتر خواهد شد افزود: نظر به آنكه در سال آینده متقاضیان متعددی از تسهیلات بانكی برای خرید مسكن استفاده میكنند بازهم با اثر تورمی روبهرو خواهیم شد.
وی ادامه داد: طبق قانون اقتصاد هر زمان كه عرضه و تقاضا همخوانی نداشته باشد با تورم روبهرو خواهیم شد.
معاون اتحادیه املاك زاهدان نبود نقدینگی در چرخه اقتصاد را در نابسامانی بازار مسكن مهم دانست و افزود: نبود منابع مالی از سوی متقاضیان تا حد چشمگیری باعث كاهش قدرت خرید میشود.
رخشانی افزود: متأسفانه روند پرداخت تسهیلات بانكی برای خرید مسكن در سال جاری كنده بوده است.
وی تأكید كرد: افزایش قیمت مصالح ساختمانی در تورم مسكن بیتأثیر نیست.
معاون اتحادیه املاك زاهدان ادامه داد: افزایش قیمت پروانه ساختمانی را هم نباید در این مبحث نادیده گرفت.
رخشانی افزود: انبوهسازان، ساختوساز و عرضه را انجام میدهند اما به دلیل گرانی قیمتها خرید در بازار وجود ندارد.
معاون اتحادیه املاك زاهدان به راهكار مهار مشكلات اشاره كرد و افزود: بهترین راه مهار معضل مسكن شناسایی افراد مستحق و پرداخت تسهیلات خرید به آنهاست.
وی ادامه داد: اگر قیمت مصالح ثبات داشته باشد دیگر واژهای بنام تورم نخواهیم داشت.
فعال بازار مسكن به افزایش اجاره بها اشاره كرد و افزود: افزایش هزینههای تعمیر و استهلاك خانه نقش مهمی در افزایش اجاره بها دارد.
وی افزود: پرداخت تسهیلات كم بهرهبه انبوهسازان و گرفتن تعهد مبنی بر اینكه واحدهای مسكونی فقط برای اجاره است و نه فروش، نقش مهمی در كاهش اجاره بها دارد.
معاون اتحادیه املاك زاهدان در پاسخ به این سؤال كه مسكن مهر در بازار چه اثری گذاشته است گفت: مسلما اگر طرح مسكن مهر اجرا نمیشد فاجعهای بزرگ در بازار مسكن رخ میداد.
رخشانی ادامه داد: البته برخی مشكلات در مسكن مهر وجود دارد. بهعنوان مثال پیمانكاران غیرمتخصص در صحنه ورود پیدا كردهاند.
حرف یک انبوهساز
یك انبوهساز با تجربه با بیان اینكه افزایش قیمت مصالح را نباید نادیده گرفت افزود: متاسفانه قیمت مصالح ساختمانی به هیچ عنوان قابل كنترل نیست.
«محمود سعیدی مهر» كه یكی از انبوهسازان شهر زاهدان است افزود: اگر قیمت مصالح افزایش یابد نباید انتظار داشت بهای خرید خانه گران نشود.
وی تصریح كرد: دستمزد كارگران و پیمانكاران به تناسب تورم افزایش مییابد.
سعیدی مهر خاطرنشان كرد: اگر تورم كنترل شود مطمئن باشید مشكل رفع خواهد شد.
انبوهساز قدیمی شهر زاهدان تصریح كرد: انبوه سازان از همین راه امرار معاش میكنند پس حق دارند به تناسب وضعیت حاكم تصمیم بگیرند.
«افزایش هزینه سوخت باعث گرانی مصالح میشود.» این را یكی از مصالحفروشان شهر زاهدان عنوان كرد.
«محسن میرشكار» تصریح كرد: در چند سال اخیر قیمت سوخت تا حد چشگیری افزایش یافته است.
وی بیان كرد: نظربه آنكه بیشتر مصالح از خارج استان وارد میشود در نتیجه مصرف سوخت ماشینآلات افزایش مییابد و این یعنی افزایش قیمت بار تحویل گرفته شده.
میرشكار ادامه داد: بهعنوان مثال هزینه بار یك ماشین گچ كه از اصفهان وارد زاهدان میشود به 1/5 میلیون تومان میرسد.
وی همچنین گفت: حتی هزینه بار ماشینآلاتی كه در خود استان بارگیری میكنند حدود 300هزار تومان است.
این كسبه بازار تصریح كرد: قیمت مصالح به هیچ عنوان سلیقهای نیست.
وی ادامه داد: قیمت مصالح به نسبت سال قبل 20درصد افزایش یافته است.
میرشكار گفت: هر پاكت سیمان تا 7هزار و 200 تومان در بازار عرضه میشود در حالی كه این رقم در سال 92 5 هزار و 200 تومان بوده است.
وی تصریح كرد: قیمت گچ طی 2 سال اخیر 3 هزار تومان افزایش یافته است.
این كسبه بازار افزود: هر پاكت گچ در حال حاضر تا 6 هزار تومان در بازار عرضه میشود.
فعال بازار مصالح ساختمانی افزود: تورم فراگیر باید مهار شود تا هیچ لطمهای به متقاضیان خرید مسكن و سایر افراد وارد نشود.
امیدواریم هرچه سریعتر مشكل و معضل مسكن در جامعه بر طرف شود چراكه این موضوع باعث مشكلات زیادی در جامعه بهخصوص جوانان در امر تهیه مسكن به وجود آورده است. مسكن امروز یكی از شروط ازدواج شده و خود این عامل باعث بالا رفتن سن ازدواج در جامعه شده است.