شهر آبگرم واقع در 95 کیلومتری قزوین به واسطه وجود چشمههای معدنی آبگرم، استعداد تبدیل شدن به یک منطقه نمونه گردشگری را دارد، اما از طرحهای مختلفی که در این خصوص مطرح بوده تاکنون آبی برای این شهر گرم نشده و این موضوع به یک کلاف سردرگم تبدیل شده است.
1396/09/14
به گزارش ایرنا، در حال حاضر یک مجتمع آبگرم در این شهر فعال است، اما وضع آن چنگی به دل گردشگرانی که از راههای دور و نزدیک به آنجا آمده اند، نمیزند و انتظارها نیز برای به ثمر نشستن طرح گردشگری این شهر طولانی شده است.
مردم، سرمایهگذار طرح و مسئولان هر یک روایتی از علت تاخیر در اجرای این طرح دارند که در جای خود شنیدنی است، اما همه این روایتها بیانگر طولانی شدن بیش از حد معمول این طرح است.
گلایه گردشگران از کمبود امکانات
گردشگرانی که برای تفریح به شهر آبگرم آمدهاند از کمبودهای امکانات این شهر گلایه میکنند و میگویند که از امکانات خدادادی این شهر به خوبی استفاده نمیشود.
یک گردشگر که از شهریار به این منطقه سفر کرده است، میگوید: وضع تنها مجتمع آبگرم این شهر مناسب نیست و کمبود امکانات در آن به چشم میخورد.
وی که خود را «علی خان احمدلو» معرفی میکند ، میافزاید: آبگرم این شهر از نظر طبیعی بسیار مفید است اما حمامی که برای استفاده از آن فعال است به هیچ وجه وضع مناسبی ندارد.
یک گردشگر نیز که از ابهر به آبگرم آمده است با بیان اینکه از چشمههای آبگرم این شهر برای توسعه آن و جذب گردشگر به خوبی استفاده نشده است، بیان میکند: مقایسه اجمالی این مجتمع با سرعین اردبیل به خوبی بیانگر وضع نامناسب مجتمع شهر آبگرم است و نیاز به تسریع در ساخت یک مجتمع مدرن در این شهر به خوبی خود را نشان میدهد.
وی در پاسخ به این سئوال که چرا با وجود وضع نامناسب حمام آبگرم به این شهر سفر کرده اید؟، اضافه میکند: چشمه آبگرم این شهر خاصیت درمانی دارد و درد مفاصل را کاهش میدهد به همین دلیل سالانه 4 تا 5 بار از آن استفاده میکنم.
دلایل توقف طرح
متقاضی سرمایهگذاری طرح گردشگری منطقه نمونه گردشگری آبگرم در این باره میگوید: طرحی برای ایجاد یک مجموعه بزرگ و مدرن گردشگری و آب درمانی ارائه کردهام اما کاغذبازیهای اداری از سال 89 تاکنون سبب توقف طرح شده است.
«سید امیرعباس چراغچی» اظهار میکند: با توجه به برنامهای که به مسئولان استان ارائه شد، ابتدا قرار بود طرح در زمینی به وسعت 380 هکتار در قالب منطقه نمونه گردشگری آبگرم به اجرا درآید.
وی با بیان اینکه سال 89 مسئولان استان برای اجرای طرح منطقه نمونه گردشگری آبگرم موافقت کرده اند، میافزاید: از 380 هکتار زمین مورد نظر بین 30 تا 40 هکتار مربوط به مردم و بقیه آن متعلق به منابع طبیعی است.
این متقاضی سرمایهگذاری در شهر آبگرم با بیان اینکه برخی مسئولان، مقدار زمین مورد نیاز برای اجرای طرح یاد شده را زیاد عنوان کردند و خواستار اختصاص زمین کوچکتر به آن شدند، بیان میکند: با توجه به این موضوع، طرح به 5 مرحله تقسیم و برای فاز نخست 30 هکتار شامل 2 هکتار زمینهای شخصی و 28 هکتار اراضی منابع طبیعی در نظر گرفته شد.
وی با بیان اینکه در سال 90 از کارگروههای مربوطه استان از جمله کارگروه امور زیربنایی مصوبه اجرای طرح در مرحله اول اخذ و قرار شد زمین مورد نظر تحویل داده شود،می افزاید: پس از مدتی اعلام شد ازآنجا که حریم شهر آبگرم به تازگی توسعه یافته و زمینهای مورد نظر که قرار بوده به طرح نمونه گردشگری تحویل داده شود در داخل این محدوده قرار گرفته، دیگر امکان دریافت زمین از منابع طبیعی وجود ندارد و اراضی مورد نظر را باید از اداره کل راه و شهرسازی (مسکن سابق) تحویل بگیرید.
چراغچی بیان میکند: امور مربوط به طرح ما در همان مراحل ابتدایی متوقف شده و هنوز به شهرداری نرسیده است. اگرچه در این سالها حمایت خاصی نیز از این نهاد ندیدهایم و تنها اعضای شورای اسلامی جدید این شهر قولهایی برای حل مشکلات مربوط به ما از طریق پیگیری از مسئولان استانی داده اند.
همراهی شهرداری با سرمایه گذار
شهردار آبگرم نیز در این باره میگوید: شهرداری آبگرم تاکنون هرگونه همکاری و همراهی لازم را با سرمایهگذار منطقه نمونه گردشگری در آن بخش که در حوزه مدیریت شهری قرار داشته، به عمل آورده است.
«فرشاد محمدحسینی» میافزاید: در رابطه با طرح هتل این سرمایهگذار همکاریهای لازم را با وی داشتهایم و موانعی که برسر راه وجود داشت را در کمیسیون ماده 5 برطرف کردیم.اما در ادامه راه مشکلاتی بین سرمایهگذار و خریداران پیش آمد که ورود به آن در اختیار شهرداری نبوده است.
وی با بیان اینکه فرایندهای قانونی مربوط به طرحهای سرمایه گداری باید به ترتیب طی شود و به عنوان نمونه نمیتوان در رابطه با پرداخت عوارضهای مربوطه تخفیف قایل شد و یا آنها را بخشید، میافزاید: ضمن ترغیب و حمایت از سرمایه گذاری، باید فعالیتهای این حوزه در چهارچوب قانون دنبال شود.
محمدحسینی بیان میکند: شهرداری آبگرم از طرحهای سرمایهگذاری در این شهر استقبال میکند اما با توجه به این که طرح سرمایهگذار یاد شده کلان بوده و در بعد استانی است، روال اداری و قانونی مربوط به آن نیز از سوی دستگاههای استان دنبال میشود.
منطقه زیرساختهای لازم را ندارد
مدیرکل دفتر امور فنی استانداری هم در خصوص این طرح اظهار میکند: منطقه آبگرم در شهرستان آوج به لحاظ داشتن ظرفیتهای مختلف گردشگری به ویژه برخورداری از موهبت طبیعی چشمه آبگرم قابلیت تبدیل شدن به منطقه نمونه گردشگری را دارد.
«پیمان پیرمرادی» ادامه میدهد: این منطقه اکنون فاقد زیرساختها و استانداردهای لازم برای یک منطقه نمونه گردشگری بوده و باید از نظر فنی، بهداشتی و اقامتی طرحهایی در آن اجرا شود.
پیرمرادی می افزاید: هم اکنون یک پروژه هتل سازی آب درمانی 4ستاره در این منطقه از سوی یکی از سرمایه گذاران با امکانات رفاهی مناسب در حال ساخت است و حدود40درصد نیز پیشرفت دارد.
واگذاری زمین پس از اثبات اهلیت سرمایهگذاران
مدیرکل راه و شهرسازی قزوین در خصوص این طرح سرمایهگذاری میگوید: سرمایهگذار این طرح خواهان دریافت 22 هکتار زمین در آبگرم است که اراضی مربوط به آن قبلا در اختیار اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قرار داشته و بخشی از آن به اداره کل راه و شهرسازی واگذار شده است.
«مسعود حق لطفی» با بیان اینکه انتقال زمین از اداره کل راه و شهرسازی تابع ضوابط و قوانین خاص خود است، اضافه میکند: سرمایهگذار این طرح به ما چند پلان و نه نقشه کامل طرح را نشان داد و ادعا کرد که در صورت تحویل زمین ظرف یکسال، آن را به پیشرفت قابل ملاحظهای خواهم رساند. وی بیان میکند: مقدار زمین مورد نیاز اعلام شده از سوی این سرمایهگذار ابتدا خیلی بیشتر اعلام شده بود که به او گفتیم شما مرحله به مرحله طرح خود را پیش ببرید و با اتمام هر مرحله بخش دیگری از زمین به شما واگذار خواهد شد، همچنین از وی خواستیم تا تضمینهای لازم را در این خصوص ارائه دهد تا زمین مورد نظر را به وی واگذار کنیم که سرمایهگذار این موضوع را پذیرفت اما هنوز ضمانت نامهای به دست ما نرسیده است.
مدیرکل راه و شهرسازی قزوین با بیان اینکه برای واگذاری زمین به سرمایه گذاران باید اهلیت و توانایی آنان برای اجرای طرحهای سرمایهگذاری به اثبات برسد، می افزاید: برای فروش زمین به بخش خصوصی براساس قوانین باید مزایده برگزار شود.
پروسه تشخیص اهلیت سرمایه گذار
مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری قزوین معتقد است که برخورد مناسبی با سرمایهگذار طرح ویژه گردشگری آبگرم نشده است.
«محمدعلی حضرتی» در خصوص تضمینهای سرمایهگذار این طرح که به گفته مدیرکل راه و شهرسازی مطالبه و شرط این اداره کل به منظور واگذاری زمین بوده است، میگوید: چه زمانی به این سرمایهگذار ابلاغ شده که باید تضمین بیاورد و او امتناع کرده است؟
وی ادامه میدهد: به نظر میرسد به لحاظ منطقی برای تشخیص اهلیت یک سرمایه گذار، بهترین مرجع تصمیم گیری، دستگاه متولی و ذیربط مربوط به حوزه سرمایهگذاری است. مثلا اگر صنعتگری قصد دریافت زمین و ساخت کارخانه را داشته باشد در خصوص اهلیت سرمایهگذار سازمان صنعت و شرکت شهرکهای صنعتی میتوانند اظهار نظر کنند و در خصوص این سرمایهگذار بخش گردشگری نیز نظر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید اصل باشد.
حضرتی با بیان اینکه برخی اوقات ارادهای در دستگاههای اجرایی برای جذب سرمایهگذار وجود ندارد، افزود: این سرمایهگذار در گذشته درخواست واگذاری زمین برای اجرای طرحهای خود را داده بود که اراضی مورد نظر مربوط به منابع طبیعی بود و جزو حریم شهر ابگرم قرار نداشت اما روند واگذاری به قدری طولانی شد که این زمینها از منابع طبیعی به اداره کل مسکن (راه و شهرسازی) واگذار شد که تعرفه و قیمت زمین آن طبیعتا خیلی بالاتر از منابع طبیعی است.
این مسئول با بیان اینکه در این سالها رفتار درستی با این سرمایهگذار صورت نگرفت،عنوان میکند: برخی دستگاهها نه تنها با او همکاری نکردند، بلکه با کارشکنیها و برخی اقدامها بهترین فرصت برای سرمایهگذاری در آبگرم به هدر رفت.