روزانه میزان زیادی زباله توسط مردم این کره خاکی تولید میشود. رهایی از دست این زبالهها چالش دیرینهای است که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد و بهترین راهکارها برای رسیدگی به آن مد نظر قرار بگیرند...
1396/09/14
روزانه میزان زیادی زباله توسط مردم این کره خاکی تولید میشود. رهایی از دست این زبالهها چالش دیرینهای است که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد و بهترین راهکارها برای رسیدگی به آن مد نظر قرار بگیرند. به گفته کارشناسان شهری و محیطزیست در شرایطی که بحرانهای گوناگونی در حوزه بهداشت، سلامت و امنیت عمومی شهرها را تهدید میکند دفع نامناسب، غیراستاندارد و رعایت نکردن اصول بهداشتی در دفن زبالهها خطرات زیستمحیطی و مهمتر از همه، مشکلات بهداشتی و حیاتی متعددی را برای شهروندان جوامع مختلف به دنبال دارد. در این میان شهر بجنورد از جمله شهرهای کشور است که دفن زباله در مکان نامناسب باعث ایجاد مشکلات فراوانی برای این شهر شده است. این در حالی است که طی سالهای قبل کارخانه کمپوست برای استفاده از زباله در موارد مختلف در این شهر احداث شد ولی به دلیل جانمایی نادرست و ایجاد مشکلاتی برای مردم، این کارخانه چند سال است که تعطیل شده و زبالههای این شهر در مکانی نامناسب نزدیک شهر به صورت غیراصولی دفن میشود.
جانمایی اشتباه کارخانه کمپوست
رئیس کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر بجنورد در این رابطه با اشاره به جانمایی و مکانیابی نادرست کارخانه کمپوست و انجام نشدن کار مطالعاتی درست در گذشته، اظهار کرد: این روند با توجه به مشکلات ایجاد شده مورد اعتراض ساکنان روستاهای همجوار قرار گرفت.
«سید محسن موسوی» افزود: در این میان ساکنان روستای اوزون بیجه به دلیل همجواری با محل احداث این کارخانه و ایجاد مسائل زیستمحیطی، وجود پشه، آلودگی و بوی نامطبوع ایجاد شده اعتراضات شدیدی داشتند زیرا شرایط زندگی برای ساکنان این روستا را سختتر شده بود.
وی با بیان اینکه جانمایی این کارخانه به لحاظ فنی در این محل از ابتدا صحیح نبود، گفت: این در حالی است که به جرات میتوان گفت این کارخانه به لحاظ کیفیت، تکنولوژی و ساختار یک مجموعه کامل و قابل دفاع از نظر فنی است.
موسوی ادامه داد: باید جریان باد غالب را در بحث مکانیابی این گونه مجموعهها لحاظ کرد. در این میان اگر به لحاظ فنی ارزیابی اولیهای از شهر بجنورد داشته باشیم با توجه به اینکه باد غالب شهر از غرب به شرق است و مجموعه کشتارگاه دام و طیور در منطقه غرب قرار دارد، عاقلانه است که جانمایی کمپوست در غرب شهر بجنورد صورت میگرفت.
وی یادآور شد: هم اکنون مسالهای که در این کمیسیون مورد پیگیری شورای شهر است انجام کار مطالعاتی و علمی درست برای جانمایی صحیح کارخانه کمپوست جدید و محل دفن زباله است تا بتوانیم با جانمایی مطلوب و فنی از جریان دفن زباله در شهر به عنوان سرمایه استفاده کنیم.
موسوی بیان کرد: اکنون با نبود شیوه صحیح در این رابطه و دفن زبالههای شهر در محل کوه باباموسی که بسیار نامناسب و دارای تبعات زیستمحیطی است، شاهد بروز مشکلاتی هستیم.
رئیس کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر بجنورد با بیان اینکه کوه باباموسی یک منطقه تفریحی مهم است و با توجه به شرایط فعلی آلودگی آن را تهدید میکند، گفت: هم اکنون در کشورهای توسعهیافته با تفکیک زبالهها از هم و تبدیل آنها به کود و سایر محصولات تبدیلی قابل استفاده در حوزه کشاورزی و... درآمدهای اقتصادی بسیار خوبی حاصل میشود.
موسوی با اشاره به ارزیابی اولیه در بحث جانمایی محل جدید کارخانه کمپوست، اظهار کرد: این مطالعات کافی نیست و باید به صورت دقیقتر انجام شود.
وی با بیان اینکه جانمایی غلط این کارخانه در دورههای گذشته و متوقف شدن آن در سالهای اخیر باعث ایجاد ضرر و زیان بسیار برای شهر و تحمیل هزینه فراوان شده، افزود: هزینه به ویژه در بخش احداث کارخانه در محل قبلی، با توجه به قرار گرفتن در حالت خواب و استفاده نشدن از آن بسیار بیشتر شده است.
موسوی خاطرنشان کرد: این در حالی است که اگر ارزیابی بهتری از جانمایی این کارخانه از همان ابتدا صورت میگرفت و پیوست زیست محیطی در این طرح عمرانی لحاظ میشد، میزان خسارت نیز به حداقل میرسید.
وی بیان کرد: اکنون در نبود کارخانه کمپوست شاهد بروز خسارتهای زیست محیطی بسیاری هستیم که از دیدگاه من قابل جبران نیست و خسارت هنگفتی بر محیط زیست وارد شده است. انتقال و جابهجایی این کارخانه هزینههای بسیاری را در بحث آمادهسازی مکان جدید و... به دنبال دارد که به بیت المال و مجموعه شهرداری تحمیل میشود.
موسوی یادآور شد: بی شک یکی از اولویتهای شورای شهر بجنورد و این کمیسیون در دوره پنجم توجه به مسائل زیستمحیطی شهری است که به آن بسیار حساس هستیم. این پروژه نیز به دلیل حساسیت بالا حتما مورد پیگیری ویژه قرار میگیرد. امیدواریم در نیمه اول سال 97 به جمع بندی نهایی در این رابطه دست برسیم.
احداث کارخانه کمپوست فعلا در دستور کار استان نیست
مدیر کل دفتر شهری استانداری خراسان شمالی نیز با بیان اینکه احداث کارخانه کمپوست در شهر بجنورد فعلا در دستور کار استان قرار ندارد، اظهار کرد: اکنون بحث اصلی بر دفن بهداشتی زباله و انتقال آن از ارتفاعات باباموسی به نقطه ای دیگر با فاصله حداقل 20 کیلومتر خارج از شهر است.
«علیاصغر شاکری» با اشاره به انجام کارهای مطالعاتی این پروژه، افزود: در این راستا طی روزهای آینده عملیات عمرانی این پروژه آغاز میشود.
وی بیان کرد: بعد از تصمیمگیری و انتقال محل دفن زباله به محل جدید، متناسب با علم روز و راههای نوینی که در دنیا در رابطه با این کار ایجاد شده و بسته به میزان ورود زباله، تصمیم گیری در رابطه با فرآیندهای بعدی انجام میشود.
شاکری با اشاره به اعلام آمادگی بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این بخش، خاطرنشان کرد: اکنون 6 گروه برای سرمایهگذاری در موارد مختلف از قبیل تولید برق، تولید نئوپان و امدیاف، ایجاد کارخانه کمپوست، گازوئیل و... ورود پیدا کردهاند که با توجه به میزان انتقال و ورودی روزانه زباله و شرایط سرمایهگذاران، گروه متناسب انتخاب میشود.
وی مشکل کارخانه قبلی کمپوست را در تبعات اجتماعی ایجاد شده دانست و گفت: متاسفانه اقدامات کارشناسی و مطالعاتی در رابطه با این پروژه به درستی انجام نشده بود که باعث اعتراض مردم منطقه به دلیل ایجاد بوی ناخوشایند و... شد.
شاکری ادامه داد: در این راستا در جریان اقدامات فعلی برای جانمایی محل جدید دفن زباله، تمام کارها بر اساس استانداردهای روز دنیا، استفاده از مشاور و اعلام نظر دستگاههای متولی انجام شده است.
وی یادآور شد: در حال حاضر یک میلیارد تومان نقدینگی برای این پروژه در استان و بیش از یک میلیارد تومان دیگر نیز در تهران موجود است که به محض شروع کار عملیاتی، ابلاغ خواهد شد.
شاکری در پایان میزان تولید روزانه زباله در این شهر را حدود 120 تن اعلام کرد و گفت: این میزان در برخی ایام از قبیل نزدیک شدن به نوروز و گاهی در تابستان افزایش مییابد که با مدیریت درست میتوان از قبل آن منافع اقتصادی خوبی برای شهر به دست آورد.