بازارسرمایه امسال توانست عملکرد خود را طبق آمار منتشره مثبت نشان دهد. در همین سال شاخص کل فتح قله های مختلف را همچون گذشته از خود نشان داد و تنها درعرض 2 روز معاملاتی در هفته گذشته توانست به قله 91 هزار واحدی صعود کند و بماند....
1396/09/15
بازارسرمایه امسال توانست عملکرد خود را طبق آمار منتشره مثبت نشان دهد. در همین سال شاخص کل فتح قله های مختلف را همچون گذشته از خود نشان داد و تنها درعرض 2 روز معاملاتی در هفته گذشته توانست به قله 91 هزار واحدی صعود کند و بماند. صعود و رکود همزمان شاخص، در کانال 91 هزار و 152 واحدی چند نکته مهم را برای فعالان این عرصه قابل بررسی می کند.
اول اینکه به طور طبیعی هر بازار سرمایه ای پس از گذراندن یک سیکل 2 هفته ای رشد به فاز استراحت می رود و دوم اینکه نمی شود بازار سرمایه ایران را با هر بورس دیگری در جهان مقایسه کرد. آنچه مسلم است نداشتن تلاطم در جزر و مد موج بورسی امسال است و می توان تاحدود زیادی به پایدار بودن این صعود امیدوار بود، چرا که شرایط سیاسی داخلی و خارجی از نظر تغییر دولت ها در حال حاضر نمی تواند بر این بازار پرنوسان تاثیر خاصی بگذارد. دورانکار دولت جدید در کشور آغاز شده است و در جهان نیز انتخاباتی که برای بازار تاثیر بگذارد، تا چند سالی نیست.
نگاه بورس بر تصمیمات کلان اقتصادی
تصمیمات کلان اقتصاد جهانی هنوزحول محور بازار می چرخد. نشست سران اوپک طی 2 روز پیش منجر به توافق کاهش تولید نفت شد و درمیان کشورهای غیر اوپکی نفت هم از جمله روسیه کاهش تولید نفت مورد پذیرش واقع شد. همچنین در گزارش گفت و گوی کوتاه وزیر نفت ایران با شبکه سی. ان. ای آمده است که « بیژن زنگنه» به این پرسش که آیا توافق آمریکا و عربستان در محدود شدن سرمایه گذاری های صنعت نفت در ایران تاثیر خواهد گذاشت؟ پاسخ داد: نه، سرمایه گذاری ها طبق برنامه در ایران ادامه دارد و امیدواریم در آینده هم ادامه یابد. از طرفی این تصمیم نفتی جهان سبب می شود که بار دیگر صنایع نفتی بورس و مشتقات وابسته به آن به رشد خود امیدوار شوند، گرچه قبل از توافق اوپک حقوقی های گوش به زنگ و زرنگ به طمع کسب نوسان و مشخص نبودن تصمیم اوپک صف خرید و فروش پالایشگاهی ها را در دست گرفتند، اما بی شک بعد توافق به صعود سهام نفتی تا پایان 2018 مطمئن هستند.
رشد فلزات و کانی ها موازی با نرخ ارز
مساله ای که در 10 روز گذشته در بازار سرمایه شاهد آن بودیم رشد چشمگیر شاخص سهام در هفته جاری بود. این رشد با حرکت قدرتمند گروه فلزی- معدنی همراه بود. ضمن اینکه نمادهای زیرمجموعه گروه پالایشی نیزدر این هفته با نوسانهای مثبت همراه بودند، نوسانهای گروه پالایشی ناشی از بیم و امید ابهامات موجود در عملکرد نمادهای این گروه بود. اما آنچه این روزها بیشتراز گروه پالایشگاهی ها برای فعالان حقیقی و حقوقی بازار سرمایه جذاب شده بود تمرکز سهامداران بر گروه فلزات اساسی و کانیهای معدنی بود این استقبال برآمده از عملکرد مطلوب و شرایط مناسب متغیرهای اثرگذار بر سودآوری این شرکتهاست. به طورکامل واضح است علت این استقبال نرخ ارز است. ارز یکی از محرکهای اصلی حرکت بزرگان بازار از جمله نمادهای گروه فلزی و معدنی است، که این روزها آهسته و پیوسته در حال رشد است.
از سوی دیگر، قیمت جهانی محصولاتی همچون نمادهای کالا محور شرایط مطلوبی دارد، گرچه خطر ریسکپذیری مربوط به این بازارها همچنان به قوت خود باقیاست. در بازار جهانی قیمت مقاطع فولادی به رغم ضعف تقاضای چین همچنان در محدوده مناسبی معامله میشود. علت این امر کاهش عرضه این کالا تحت تاثیر قوانین زیستمحیطی است. البته باید گفت ضمن اینکه فلزاتی چون روی و سرب در بالاترین سطوح خود طی ۱۰ سال اخیر دستبهدست میشوند،قیمت فلز مس هنوز هم از نفس نیفتاده است. در میان همه صنایع پرتکاپوی بورسی گروه پتروشیمی نیز با مرکزیت متانولسازها از سطح مطلوب قیمتهای جهانی سود میبرد. این امر شاید بازگشت روزگار غرورآفرینی پتروشیمی ها را نزدیک تر کند.
دوئل طلا و دلار
اما فلز طلا این روزها حال و هوایی دیگر دارد و این فلز در حال نوسان قیمتی است. گر چه از بهار امسال امکان صعودهای پی در پی را داشت، اما با کاهش ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای جهانی طلا نیز به بیشتر ارزنده شدن خود خوش بین شد. دلار اما اتفاقات و حواشی خود را دارد. ضعیف شدن ارزش دلار آمریکا سبب می شود تا معاملات طلا که با این ارز قیمت گذاری می شود، برای دارندگان سایر ارزها ارزانتر شود. از سوی در پیس افزایش تقاضا شاهد رشد قیمت طلا خواهیم بود. آنچه مسلم است طلا به افزایش نرخهای بهره آمریکا فوق العاده حساس است زیرا نرخهای بهره بالاتر میتوانند از ارزش دلار پشتیبانیکرده و درمقابل، به جذابیت سرمایه گذاری در طلا که سوددهی ندارد لطمه بزنند. ترس بزرگ بازار طلا از آینده در همین نکته است. افزایش یا کاهش نرخ طلای جهانی بازار سرمایه ما هم تاثیر گذار است. در حالی که نرخ بهره بانکی در ایران کاهش چشمگیری داشته است نگاه های فعالان بازار سمت طلا رفت، اما با کاهش قریب الوقوع طلا باز سرمایه ها جایی جز بورس و سهام را سراغ نخواهند داشت.
گرد یکشنبه سیاه بورسی بر رخت سهامداران
یک فعال بازار سرمایه با اشاره به تجربه تلخ یکشنبه سیاه بورس در سال 92 می گوید: درست است که شاخص کل صعود کرده است، اما باید بسیار مراقب بود. این رشد شاخص هنوز زیان سال 92 ما را جبران نکرده است اکنون4 سال گذشته است و باید فرصت های از دست رفته سرمایه خود را هم به این زیان اضافه کنیم.
«مینو امیری» با توجه به تجربه خود و شناختش از بازار ادامه می دهد: سهام های خودرویی بهترین قیمت را برای خرید دارند، اما اصلا نمی شود به آنها اعتماد کرد،چرا که صنعت خودرو در ایران نتوانسته از نظر تکنولوژی خود را حتی به سایه بازارهای رقیب برساند. با این وجود همیشه این سهام قابلیت لیدر شدن در بازار و جذب سرمایه را از خود نشان داده است.
زمان صعود شاخص و استقبال سهامداران
مدیر بورس منطقه ای کرمانشاه هم با اشاره به ورود مجدد شاخص کل به کانال 91هزار واحدی می گوید: سهامداران و فعالان بازار سرمایه همیشه منتظر صعود هستند مسلما استقبال افراد مبتدی نیز در این ایام از بورس بیشتر خواهد شد. همچنین کاهش نرخ بهره بانکی هم نقدینگی های سرگردان را به این بازار مالی هدایت می کند. «زهرا دفتری» با توجه با تغییر فصل و همچنین روند اخبارهای اقتصادی جهان می افزاید: پیش بینی می شود مردم با استفاده از تجربیات گذشته خود به سمت صنایعی که در نیمه دوم سال رشد بیشتری دارند بروند. دفتری چون همیشه هشدارهایش را به افراد تازه وارد در این عرصه تکرار می کند و ادامه می دهد: بدون شناخت و صرفا از روی احساسات معاملاتی و دیدن افزایش و یا کاهش قیمت سهام این افراد نباید اقدام به خرید سهام صنایع کنند،مگر اینکه با بررسی گذشته فعالیت شرکت و میزان فرصت بازار برای تولیدات شرکت اقدام به انجام معامله سهام کنند.
عملکرد مناسب شرکت ها و افزایش حاشیه سود
یک کارشناس بازار سرمایه درادامه گزارش با توجه به رشد پی در پی شاخص کل در سال جاری می گوید: نگاهی به صورت مالی شرکت ها نشان از بهبود حاشیه سود خالص مجموع شرکت های بازار سرمایه دارد، به طور میانگین حاشیه سود شرکت ها از 5/11درصد به آستانه 17درصد رسیده است. از این رو شاهد هستیم که بازار از ابتدای امسال با وجود نوسانات مقطعی صعودی بوده است. «علیرضا قدرتی» با اشاره به گزارش عملکرد ماهانه شرکت ها می افزاید: افزایش اخیر شاخص نیز جدا از روند میان مدت بازار نیست، با انتشار گزارشهای عملکرد ماهانه شاهد عملکرد مناسب گروههای بزرگ نظیر فلزات اساسی، معدنی و پالایشی هستیم.
قدرتی، با بیان اینکه در دورههای گذشته شاهد افزایش معنادار حجم معاملات بودهایم ادامه می دهد: این افزایش در نمادهای بزرگ نظیر فولاد، فملی، شپنا و امثالهم بود، بدین لحاظ میتوان اینگونه استنباط کرد که رشد اخیر بر اساس ورود نقدینگیهای کلان و پولهای هوشمند به بازار بوده است.
وی با توجه به رشد بیشتر برخی صنایع اضافه می کند:در این گروه ها پوشش سود مناسب به همراه رشد معنادار نرخ های فروش، امید به تعدیل مثبت سود شرکت ها را افزایش داده است و علت این رشد مناسب را بایستی در وضعیت مناسب کالاهای اساسی در بازارهای جهانی، مهار رشد افسار گسیخته نرخ سود سپرده و مهار بازار پول به عنوان رقیب مهم بازاروهمچنین انتظارات مبنی بر افزایش نرخ دلار افزایش قیمت نفت و فراوری های فرعی آن دانست. این کارشناس با تحلیلی کوتاه از نقش منطقه در روند بازار سرمایه میگوید: همچنین کاهش تنش ها در منطقه خاورمیانه و فروپاشی سازمان مرکزی داعش در سوریه و عراق نیز از جمله عواملی بود که منجر به کاهش ابهام در بازارها و افزایش اطمینان سرمایه گذاران به آینده شد.