چهارمین کنگره ملی و دومین کنگره بینالمللی نقش خدمات حمایتی در درمان چندتخصصی سرطان کودک در روزهای 1 و 2 آذر ماه در مؤسسه خیریه محک برگزار شد...
1396/09/04
چهارمین کنگره ملی و دومین کنگره بینالمللی نقش خدمات حمایتی در درمان چندتخصصی سرطان کودک در روزهای 1 و 2 آذر ماه در مؤسسه خیریه محک برگزار شد. دکتر علیاکبر حقدوست (معاون برنامهریزی راهبردی و هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی)، پروفسور اریک بوفه (رئیس جامعه بینالمللی آنکولوژیستان کودک)، چارلز بوگوآ (نماینده فدراسیون بینالمللی مددکاری در سازمان ملل)، دکتر شیوا دولتآبادی (رئیس هیأت مدیره انجمن روانشناسی ایران) و بسیاری از متخصصان برتر در حوزه روانشناسی، مددکاری اجتماعی و پزشکی در این کنگره حضور داشتند.
درمان چندتخصصی فراتر از کار تیمی است
رئیس هیأت مدیره مؤسسه خیریه محک در این کنگره با بیان آنکه مطالعات بینالمللی نشان میدهد که درمان سرطان بهویژه در حوزه کودکان با توجه به اهمیت حفظ سطح کیفیت زندگی آنان در کنار افزایش طول عمر، نیازمند حضور و مشارکت متخصصان حوزههای تخصصی گوناگون است تا بتوان فرایند درمان را برنامهریزی و هدایت کرد، گفت: آنچه به نظر میرسد این است که تعریف امروزی درمان چندتخصصی فراتر از کار تیمی و فعالیت جمعی متخصصان کنار یکدیگر است. درمان چندتخصصی نتیجه اندیشه همعرض طیف گسترده متخصصان و حاصل خرد جمعی آنهاست که تصمیمگیریها در خصوص بیمار را با در نظر گرفتن کلیه نیازهای زیستی، اجتماعی، روانی، معنوی و اقتصادی خانواده و بیمار از چندین منظر شکل میدهد. نتیجه این خرد جمعی، برای تمامی ذیربطان ارزشآفرین است و منجر به کاهش آسیبهای ناشی از بیماری، افزایش کیفیت زندگی و کاهش سطح اندوه بیمار و خانواده میشود.
«جواد کرباسیزاده» افزود: زمانی که تصمیمی با اتکا به نظرات یک جمع تخصصی اتخاذ میشوند، تمامی افراد نسبت به خروجیهای آن به یک اندازه مسئول هستند و این تقسیم مسئولیت و توسعه مشارکت منجر به کاهش سطح فشار ناشی از ارائه خدمت در کادر درمانی میشود. بدیهی است که این آسایش روانی و ذهنی برای کادر درمان، در ارتقای سطح کیفی خدماتی که به بیمار و خانواده آنها ارائه میکنند نیز اثرگذار است.
آنکولوژیست به تنهایی قادر به درمان نیست
رئیس بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودک محک نیز در این کنگره درخصوص اهمیت درمان چندتخصصی گفت: درمان چندتخصصی یکی از واجبات درمانی مورد نیاز کودکان مبتلا به سرطان است که امنیت بیمار و پزشک از طریق آن حفظ میشود. اگر بخواهیم برخلاف آن عمل کنیم پروتکل درمانی را زیر سؤال بردهایم.
دکتر «عظیم مهرور» با بیان آنکه از ابتدای شکلگیری محک درمان چندتخصصی مدنظر بوده است افزود: از زمان افتتاح این بیمارستان تاکنون متخصصان درمانی و حمایتی یک جا جمع شدهاند تا با مشارکت در برنامههای درمانی از کودکان مبتلا به سرطان حمایت کنند. باید در نظر گرفت که همه فعالیتهای درمان سرطان کودک باید با توجه به خرد جمعی صورت پذیرد.
این فوق تخصص خون و آنکولوژی کودک با تأکید بر اینکه آنکولوژیست به تنهایی قادر به درمان کودک مبتلا به سرطان نیست ادامه داد: تیمی قوی و قدرتمند نیاز است تا مشکلات را مدیریت کنند و نحوه برخورد با آن را مورد بررسی قرار دهند. باید یک تیم برای یک بیمار کار کنند و از او حمایت کنند تا بهترین درمان را دریافت کند.
تلاش برای ارتقای سطح کیفی درمان سرطان
در این کنگره با تایید سخنرانان و اعضای پنلهای علمی و براساس بیانیه قرائت شده مقرر شد که مؤسسه محک همچنان با توسعه رویکرد درمان چندتخصصی و تعریف منافع و مقاصد مشترک گروههای پزشکی، پرستاری، مددکاری اجتماعی و روانشناسی برای ارتقای سطح کیفی درمان سرطان در ایران گام بردارد. این هدف تنها با مشارکت تمامی گروههای متخصص در حوزههای درمانی و حمایتی ممکن خواهد بود و بیشک موفقیت این مشارکت با اتکا به تفکر سیستمی، مدیریت یکپارچه، تصمیمگیری با توجه و احترام به عقاید تخصصی مختلف ممکن است.
محک امیدوار است توجه یکپارچه به نیازهای بیماران در تمامی عرصههای درمان و سلامت ترویج یافته و بتوانیم هر روز شاهد توسعه روزافزون همدلی و انسانیت باشیم.